Majirović Mirko

Transkript zapisnika o isleđivanju Majirović Mirka


Rađeno 29 aprila 1942 godine

u Odeljenju specijalne policije

Uprave grada Beograda

 

Z  A  P  I  S  N  I  K

                O izvršenom saslušanju MAJIROVIĆA MIRKA, trgovačkog pomoćnika iz Beograda.

I

                Zovem se MAJIROVIĆ MIRKO, po zanimanju trgovački pomoćnik, rođen 15-V111-1910 godine u Nišu,sreza istog, od oca Bore i majke Sofije rođene Levi, po narodnosti Jevrejin, vere mojsijeve, oženjen, bez dece, vojsku nije služio, neosuđivan i policiski nekažnavan,sa stanom u ulici Vojislava Ilića broj 81, pismen.

II

                U Beogradu živim stalno od 1925 godine, gde sam izučio i trgovački zanat. Do rata radio sam stalno kao trgovački pomoćnik, kod raznih trgovačimlh firmi u Beogradu. Godine 1934 oženio sam se sa Sekulović Anđom, Srpiknjom, koja je po stupanju u brak samon prešla na Jevrejsku veru, i dobila ime Hana. Od 1938 godine pa sve do 1 marta ove godine stanovali smo u Stiškoj ulici Br.26. Tada smo se preselili u ulicu Vojislava Ilića, gde i sada stanujemo,

                Odmah po svršetku rata između Nemačke i Jugoslavije, javio sam se kao jevrejin Otseku za jevreje Uprave grada Beograda,tada na Taš Majdanu, gde sam I registrovin. Kada je izašla posledna ne redba , prema kojoj su trebali svi jevreji da se ponovo prijave radi odlaska u jevrejski logor, ja ovo nisam učinio iz razloga što sam se plašio da ne budem streljan, i tako sam ostao i dalje kod kuća da se krijem.

                Inače nisam učinio nikakvu krivicu političke prirode, jer se politikom nebavim, niti sam se kada bavio. Nisam komunista,i sa komunistima nemam uopšte nikakve veze. Za vreme dok sam stanovao u Stiškoj ulici broj 26, kao i u ulici Vojislava Ilića, nisam nigde od kuće odlazio, niti sam se skime družio. Krivokuću Savku pozlajem iz Stiške ulice broj 26, pošto je i ona tamo stanovala, ali kod nje nisam odlazio, niti sam sa njom održavao bilo kakve veze. Tačno je da je Savka imala u svome stanu neki radio aparat, ali mi nije poznato da ga je kada upotrebljavala. Sa Olgom Jovanović, koja je kod Savke stanovala kao samica, nemam uopšte nikakve veze. Uopšte sam živeo mirno i povučeno u svome stanu, nikod koga nisam odlazio, niti me je ko kada posećivao.

                To je sve što imam da kažem po prednjoj stvari, saslušanje mi je pročitano i sve su moje reči u njemu verno zabeležene.

Saslušao-referent,

Jovan S. (nečitko)

Potpisujem,

Mirko B. Majirović

Overava:

Pečat: Šef Otseka IV komesar

Bećarević

 

Sig. IAB UGB SP IV - 26/27 k 234/16

 

Verso:

 

R.

                Pošto se istragom nije moglo utvrditi ništa konkretno, što bi dalo povoda sumnji da je imenovani komunista, to ga kao Jevrejina sprovesti na dalju nadležnost Jevrejskom Otseku, a predmet ustupiti Kartoteci radi evidencije.

 

Pečat:

Po naredbi Šefa Odeljenja specijalne policije

Šef IV Otseka

Potpis: Bećarević


 

Projekat su podržali


Projekat je realizovan sredstvima iz prvog ciklusa finansiranja programa iz oblasti nauke, kulture i obrazovanja Saveza jevrejskih opština Srbije, vezanih za Holokaust u Srbiji, podržanih sredstvima Republike Srbije na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika. Dodatna sredstva obezbeđena su ljubaznošću Westbury group. Tehnološki partner: GDI Solutions d.o.o.Kontakt: Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu - CIEH, tel: +38163247856, e-mail: [email protected] web: www.cieh-chre.org